Domov » AKTIVNOSTI KOORDINATORJA

AKTIVNOSTI KOORDINATORJA

V Register vpisani jurjevi pevci

logotipNa predvečer godu sv. Jurija (24. aprila), ki po ljudskem koledarju predstavlja začetek pomladnega dela leta, v krajih okoli Sevnice domove obiskujejo skupine fantov in mož, ki prepevajo jurjevske kolednice in domačim voščijo srečo, ti pa jih pogostijo in obdarijo.

Gostovanje razstave o nesnovni kulturni dediščini v Argentini

Vabilo

 

 

 

11. 5. 2023 je v  Zgodovinskem muzeju province Entre Rios "Martiniano Leguizamón” v mestu Paraná v Argentini potekalo odprtje panojske potujoče razstave Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije. 

TEREN: April 2023

Vuzemski plesi in igre se odvijajo na velikonočni ponedeljek v srednjeveškem jedru Metlike in so sestavljeni iz plesanja metliškega kola in plesnih iger: rešetca, al' je kaj trden ta vaš must, robčeci, kurji boj in turn.

Soriški govor vpisan v Register

logotip

V zvrst ustno izročilo in ljudsko slovstvo v Registru nesnovne kulturne dediščine je bila 3. 4. 2023 na predlog SEM/Koordinatorja dodana nova enota – Soriški govor.

TEREN: Marec 2023

V mesecu marcu 2023 sta predstavnici Koordinatorja na terenu dokumentirali šego gregorjevo v Radomljah, izdelovanje prekmurskih remenk, ki jih je v namene dokumentiranja izdelovala Elizabeta Bojnec, ter lectarstvo v Murski Soboti, kjer sta obiskali Medičarstvo Celec. 

Predstavitev filmov o nesnovni kulturni dediščini v SEM

V Slovenskem etnografskem muzeju smo v sredo, 15. marca 2023, predstavili pet filmov o nesnovni dediščini, ki spremljajo enote v Registru nesnovne kulturne dediščine. Kustodinja za etnografski film Nadja Valentinčič Furlan je izbrala novejše filme o različnih tematikah, z raznolikimi pristopi, ki so nastali v produkciji raziskovalnih ustanov ali v lokalnih skupnostih.

Terensko delo v januarju in februarju 2023

V mesecu januarju in februarju 2023 smo predstavniki SEM / Koordinatorja v več krajih po Sloveniji dokumentirali nesnovno kulturno dediščino. Nekaj utrinkov z januarskih in februarskih terenov si lahko ogledate spodaj.

Informacijski sistem eDediščina

V okviru projekta »Celovita informacijska podpora procesom varstva nepremične kulturne dediščine« je bil razvit informacijski sistem eDediščina (ISeD).

Pages