Domov » AKTIVNOSTI KOORDINATORJA

AKTIVNOSTI KOORDINATORJA

Snemanje video materialov za pedagoški film in vsebin za razstavo Ples kot nesnovna kulturna dediščina

Letos bomo v Slovenskem etnografskem muzeju v okviru EU projekta / Kreativna Evropa pod naslovom Ples kot nesnovna kulturna dediščina odprli občasno istoimensko razstavo, na kateri bodo obiskovalci lahko spoznali plesno dediščino 5 evropskih držav, iz katerih prihajajo partnerji projekta.

Pustni tereni 2024

Letošnje pustne dni so predstavniki SEM / Koordinatorja na terenu dokumentirali več pustnih šeg, ki so se odvile v različnih krajih. Nekaj utrinkov s terenov si lahko ogledate spodaj.

Premierna predstavitev filma Babištvo: znanje, veščine in prakse

bannerV sredo 24. 1. 2024 je v Slovenskem etnografskem muzeju v organizaciji Ministrstva za kulturo, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Slovenskega etnografskega muzeja potekala premierna predstavitev kratkega filma Babištvo: znanje, veščine in prakse.

Predavanje predstavnic Koordinatorja v Slamnikarskem muzeju v Domžalah

Slovensko etnološko društvo je v okviru progama Šola SED v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem kot Koordinatorjem varstva nesnovne kulturne dediščine in Gorenjskim muzejem organiziral muzejski večer na temo nesnovne kulturne dediščine, ki je 24. 1. 2024 potekal v  Slamnikarskem muzeju v Domžalah.

Decembrsko terensko delo

Konec preteklega leta smo predstavniki SEM/Koordinatorja na terenu dokumentirali nekatere decembrske šege.

Voščilo

Voščilo Slovenskega etnografskega muzeja / Koordinatoja varstva nesnovne kuturne dediščine

Babištvo vpisano na Unescov Reprezentativni seznam

Na 18. zasedanju Unescovega Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, ki med 5. in 9. 12. 2023 poteka v mestu Kasane v Bocvani, je bilo včeraj, 6. 12. 2023, na priporočilo Unescovega ocenjevalnega telesa na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisano Babištvo, znanje, veščine in prakse.

Izvedba predavanja o nesnovni kulturni dediščini v Dolenjskem muzeju

22. novembra 2023 je predstavnica Koordinatorja Adela Pukl v Dolenjskem muzeju izvedla predavanje Nesnovna kulturna dediščina in njeno varovanje v Sloveniji, ki je potekalo v organizaciji Slovenskega etnološkega društva v okviru programa Šola SED. Predavanja so se udeležili predstavniki muzeja, nosilcev in strokovnjakov, ki se ukvarjajo z nesnovno kulturno dediščino.

VABILO

Udeležba predstavnice Koordinatorja na dogodku SED-a

logo V torek 14. 11. 2023 je v SEM potekal dogodek v organizaciji Slovenskega etnološkega društva ob 100-obletnici Slovenskega etnografskega muzeja na temo POUSTVARJANJE OBLAČILNE DEDIŠČINE, VIRI, ZNANJA IN VEŠČINE SODOBNIH POUSTVARJALCEV V LUČI REGISTRA NESNOVNE DEDIŠČINE.

Koroški muzejski večer posvečen nesnovni kulturni dediščini

17. oktobra, ko smo države podpisnice obeleževale 20. obletnico Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine (2003), je v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu potekal Koroški muzejski večer posvečen nesnovni kulturni dediščini.

TEREN: Julij 2023

14. julija 2023 je Anja Jerin v Slamnikarskem muzeju v Domžalah dokumentirala izdelovanje slamnikov iz pletenih kit. Postopek izdelave slamnika je prikazala Ana Cajhen.

Pages