Domov » Razstavi Križem svajt so se podalə pa sujo ruobo prodajalə in Ribniško suhorobarstvo na ogled do 8. 5. 2015 v SEM

V sredo 9. marca 2016 je v Slovenskem etnografskem muzeju potekalo odprtje gostujoče razstave Muzeja Ribnica Križem svajt so se podalə pa sujo ruobo prodajalə: Pregled ribniškega krošnjarjenja od patenta leta 1492 do danes in razstave Slovenskega etnografskega muzeja Ribniško suhorobarstvo: Nesnovna kulturna dediščine Slovenije.

Razstava Križem svajt so se podalə, pa sujo ruobo ponujalə: Pregled ribniškega krošnjarstva od patenta leta 1492 do danes pripoveduje o krošnjarstvu od t.i. krošnjarskega patenta, ki ga je izdal cesar Friderik III. leta 1492, o tradicionalni obliki srednjeveške trgovine, ki je bila še posebej močno zastopana na ribniško-kočevskem območju in se je v Ribnici obdržala tudi po drugi svetovni vojni, nato se preoblikovala, našla nove prodajne poti in se na ta način ohranila vse do danes.

Razstava je bila prvič postavljena v Rokodelskem centru Ribnica ob 520-letnici krošnjarskega patenta, gostovala je v Pokrajinskem muzeju Maribor ter v Beogradu in ZDA, in je dobitnica Murkovega priznanja 2013. Avtorice razstave so Polona Rigler Grm, mag. Marina Gradišnik in Vasja Pavlin.

Ob gostujoči razstavi Muzeja Ribnica sta kustodinji SEM dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin zasnovali  razstavo z naslovom Ribniško suhorobarstvo: Nesnovna kulturna dediščina Slovenije. Med nesnovno kulturno dediščino Slovenije sodi tudi ribniško suhorobarstvo, razširjeno na območju občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Dobrepolje, Velike Lašče, Kočevje in Bloke, kjer se s suhorobarstvom ukvarja okoli 300 izdelovalcev. Znanje izdelovanja suhorobarskih izdelkov se prenaša iz roda v rod in z izobraževalnimi programi  ter promocijskimi dejavnostmi.

Na razstavi SEM so predstavljeni izdelki suhorobarjev, ki so kot nosilci enote Ribniško suhorobarstvo evidentirani v Registru žive kulturne dediščine in izdelki blagovne znamke Ribrand, ki je črpala navdih iz ribniškega suhorobarstva. Na ogled so  tudi predmeti, dokumenti  in fotografije, ki jih v zvezi s suhorobarstvom hrani Slovenski etnografski muzej.

Razstavi bosta na ogled do 8. maja 2016.

LEPO VABLJENI V SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ!