Domov » Delovno srečanje "Kulturna dediščina kot generator turističnega razvoja regije"

Delovno srečanje "Kulturna dediščina kot generator turističnega razvoja regije"

V torek, 8. 4. 2014, smo se predstavniki Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine udeležili delovnega srečanja županov podonavske regije z naslovom »Kulturna dediščina kot generator turističnega razvoja regije, E-sodelovanje v Podonavski regiji«. Srečanje je ta dan potekalo v Škofji Loki. Uvodnemu pozdravu in predstavitvi sodelujočih v Sokolskem domu, je sledil voden ogled starega mestnega jedra Škofje Loke in Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, kosilo in obisk Kapucinske knjižnice.

Namen srečanja, ki je naslednji dan (9. 4. 2014) potekalo v Ribnici, je bila vzpostavitev partnerskih povezav za prijavo projektov na evropske in nacionalne razpise na področju kulturne dediščine, starih mestnih jeder ter obrti in turizma v območju Podonavske regije. Po sprejemu v Rokodelskem centru Ribnica ter uvodnem nagovoru županov občin Škofja Loka in Ribnica, so nam predstavniki občine Ribnica, Geodetskega inštituta Slovenije, Mariborske regionalne razvojne agencije, Obrtne zbornice Ribnica ter Rokodelskega centra Ribnica s kratkimi predstavitvami spregovorili o tematikah, kot so turizem in kultura v e-občinah brez meja, e-povezovanje rokodelskih centrov v Podonavju, čezmejno e-sodelovanje v Podonavski e-regiji ter nekaterih drugih na tematiko vezanih problematikah.

Dr. Nena Židov, predstavnica Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine, je predstavila uspešno vzpostavljen sistem varovanja nesnovne kulturne dediščine kot nove kategorije na področju varstva v Sloveniji. Po delovnem srečanju smo imeli priložnost pobliže spoznati raznovrstne dejavnosti Rokodelskega centra Ribnica, na ribniškem gradu pa smo si ogledali razstavo o suhi robi in lončarstvu kot domačih obrteh lokalnega območja z večstoletno tradicijo ter manjšo razstavo o čarovniških procesih na Slovenskem, s čimer smo dobili vpogled tudi v bogato kulturno-zgodovinsko podobo kraja.

Organizatorjem dvodnevnega srečanja se lepo zahvaljujemo za povabilo.