Domov » Aktivnosti koordinatorja » V Szentendreju na Madžarskem je potekala druga delavnica v sklopu projekta Ples kot nesnovna dediščina

V Szentendreju na Madžarskem je potekala druga delavnica v sklopu projekta Ples kot nesnovna dediščina

logotip

logotip

 

 

 

Med 24. 5. – 29. 5. 2023 je v muzeju na prostem Skanzen v Szentendreju na Madžarskem potekalo projektno srečanje partnerjev v sklopu projekta Ples kot nesnovna kulturna dediščina: Novi modeli omogočanja participativnih plesnih dogodkov.

Tokratna tema srečanja je bila metoda plesnih hiš, ki se je v 70-ih letih 20. stoletja razvila na Madžarskem in se razširila tudi v druge države (plesne hiše imamo tudi v Sloveniji). Poleg predavanj in plesnih delavnic smo obiskali plesno hišo, si ogledali povsem novo Hišo glasbe v Budimpešti. Na binkoštno nedeljo smo se udeležili mednarodnega festivala v muzeju na prostem Szentendre, kjer so nosilci nesnovne kulturne dediščine predstavljali svojo dediščino (ples, petje, pustne šege, modro tisk, pletenje, vezenje, …). Med njimi je bila tudi skupina slovenske manjšina na Madžarskem, ki se je predstavljala s šego borovega gostuvanja, ki je bila  ki je bila leta 2015 vpisana v madžarski register nesnovne kulturne dediščine. 

Srečanja partnerjev in delavnice v sklopu projekta Ples kot nesnovna kulturna dediščina sta se udeležili Adela Pukl in Anja Jerin. 

Ples kot nesnovna kulturna dediščina. Foto: A. Pukl, 2023

Ples kot nesnovna kulturna dediščina. Foto: A. Pukl, 2023

Ples kot nesnovna kulturna dediščina. Foto: A. Pukl, 2023