Domov » Aktivnosti koordinatorja » V Register vpisanih 15 novih nosilcev

V Register vpisanih 15 novih nosilcev

logotip

Med julijem in avgustom 2023 je Ministrstvo za kulturo na predlog Slovenskega etnografskega muzeja, ki opravlja naloge nacionalnega Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine, v Register nesnovne kulturne dediščine vpisalo kar 15 novih nosilcev.

Ob enoti Zeliščarstvo je bila evidentirana 22. nosilka – Karmen Gajšek.

Karmen Gajšek. Foto: M. Valenčak, 2020

Karmen Gajšek se je z rastlinami srečevala že kot majhna deklica na sprehodih in delu v naravi. Prvi spomin sega do zgodnjega kuhanja čaja iz travniških rastlin. Značilnosti rastlin je spoznavala med formalnim osnovnošolskim in gimnazijskim izobraževanjem ter z obšolskimi dejavnostmi, na fakulteti pa največ med študijem geografije (biogeografija, fitogeografija). Znanje je pridobivala s prebiranjem raznovrstne literature, ki proučuje rastline, ekosisteme, človekovo zdravje (botanično, prehransko, medicinsko, geografsko, etnološko …), se izobraževala pri poznavalcih rastlin doma in po svetu, na nabiralniških in zeliščarskih delavnicah, opravila je nacionalno poklicno kvalifikacijo za zeliščarko. Je nabiralka in zeliščarka, ki se po letih intenzivnega poglabljanja v ekosistemske značilnosti okolja ukvarja z divjimi užitnimi in zdravilnimi rastlinami. Deluje pod imenom 'Kje so tiste rožice?'. Organizira delavnice in predavanja po celi Sloveniji. Rastline shranjuje tudi v obliki dragocenih izdelkov za potrebe vsakdanjega življenja (sveže rastline, suhe rastline, čaji, začimbe, marmelade, namazi, vložnine, čistilno-negovalna sredstva …). Njeni izdelki so pridobili certifikat Kozjanski park – Sožitje.

Ob enoti Jurjevo koledovanje na Sevniškem pa je bilo evidentiranih 14 novih nosilcev.

Jurjevci z Loga. Foto: J. Hvala, 2023

Na predvečer godu sv. Jurija (24. aprila), ki po ljudskem koledarju predstavlja začetek pomladnega dela leta, v krajih okoli Sevnice domove obiskujejo skupine fantov in mož, ki prepevajo jurjevske kolednice in domačim voščijo srečo, ti pa jih pogostijo in obdarijo.

Ob enoti so na novo evidentirani naslednji nosilci: Jurjevci iz Tržišča, Jurjevci z Brega in Šentjurja na Polju, Jurjevi pevci Dolenji Boštanj,  Jurjevi pevci s Konjskega, Jurji iz Šmarčne, Športno-kulturno društvo Večno mladi Šmarčna, Jurjevci iz Rovišč, Jurjevi pevci z Vrhka pri Tržišču, Jurjevi pevci Jarica, Jurjevi pevci iz Kompolja, Jurjevi pevci iz Okiča, Šentjanški Jurjevalci, Kulturno-športno društvo Lukovec, sekcija Jurjevi pevci z Lukovca,  Florjanski Jurjevci in Kulturno-športno društvo Log, sekcija Jurjevci z Loga

Register trenutno šteje 115 enot in 350 nosilcev nesnovne kulturne dediščine. Dostopen je na POVEZAVI.