Domov » Vuzemski ponedeljek v Metliki 2014

Vuzemski ponedeljek v Metliki 2014

Predstavniki Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine smo se na velikonočni ponedeljek, 21. 4. 2014, udeležili prireditve Vuzemski ponedeljek, ki jo na Trgu svobode v Metliki organizira Metliška folklorna skupina Ivan Navratil. Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja, ki so ga v preteklosti vsako leto izvajali na vuzemski (velikonočni) ponedeljek na Pungartu pri cerkvici sv. Martina, od leta 1992 pa ga izvajajo na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike. Gre za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil lansko leto kot enota Vuzemski plesi in igre vpisan v Register žive kulturne dediščine. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom. Kot gosti so na letošnji triindvajseti prireditvi nastopili tudi članice in člani Mestne godbe Metlika ter Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika.

Nekaj utrinkov z dogodka si lahko ogledate spodaj.