Domov » Vuzemski ponedeljek v Metliki

Vuzemski ponedeljek v Metliki

Datum dogodka:

Metliška folklorna skupina Ivan Navratil organizira na velikonočni ponedeljek, 21. 4. 2014 ob 15. uri, na Trgu svobode v Metliki, prireditev z naslovom Vuzemski ponedeljek.

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 v Ljubljanskem zvonu opisal belokranjski narodopisec Ivan Navratil. V preteklosti so ga plesali vsako leto na vuzemski (velikonočni) ponedeljek na Pungartu pri cerkvici sv. Martina, od leta 1992 pa na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike.

V celoti Metliško obredje združuje šest različnih iger (Kolo, Must, Rešetca, Robčeca, Petelinji boj in Turn), od katerih pa se dandanes nekatere opuščajo. Pri tem gre za splet plesov, pesmi in iger, ki je bil lansko leto z enoto Vuzemski plesi in igre v Metliki vpisan v Register žive kulturne dediščine