Domov » Vuzemski plesi in igre v Metliki, 28. 3. 2016

Vuzemski plesi in igre v Metliki, 28. 3. 2016

Foto: Gal Kušar, 2011. Članice in člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil vsako leto na velikonočni ponedeljek organizirajo prireditev z naslovom Vuzemski ponedeljek. Letos se bo prireditev odvila na velikonočni ponedeljek, 28. 3. 2016, s pričetkom ob 14.30 uri.

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Plesali so ga vsako leto na vuzemski (velikonočni) ponedeljek pod milim nebom na Pungartu pri cerkvici sv. Martina in od leta 1992 na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike. V celoti ga združuje šest različnih iger (Kolo, Must, Rešetca, Robčeca, Petelinji boj in Turn), od katerih pa se dandanes nekatere opuščajo. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom.

Leta 2013 je bilo Metliško obredje pod enoto Vuzemski plesi in igre v Metliki vpisano v Register žive kulturne dediščine, v lanskem letu pa je bil Koordinatorju varstva žive kulturne dediščine s strani MFS Ivan Navratil podana pobuda za razglasitev enote za živo mojstrovino državnega pomena.

Vabljeni na letošnjo petindvajseto prireditev, na velikonočni ponedeljek 28. 3. 2016, ki jo bodo popestrili članice in člani Mestne godbe Metlika ter pevke Društva podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki. Po končani prireditvi sledi druženje z obiskovalci in gosti prireditve.

VABLJENI!

VABILO