Domov » Večer spoznavanja dediščine klekljanja v Železnikih, 12. julij 2017

Večer spoznavanja dediščine klekljanja v Železnikih, 12. julij 2017

V sredo 12. julija 2017 je v Kulturnem domu Železniki potekal uvodni dogodek pred odprtjem 55. Čipkarskih dnevov v Železnikih. Dogodek je potekal pod naslovom »Klekljanje – ekonomski in neekonomski kapital Selške doline«.

Uvodnemu nastopu Folklorne skupine Selce in nagovorih župana Občine Železniki mag. Antona Luznarja in direktorja Javnega zavoda Ratitovec Železniki Gregorja Habjana, so sledila predavanja, ki smo jih pripravile predstavnica Koordinatorja Anja Jerin (Implementacija Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine), Mojca Ferle iz Mestnega muzeja Ljubljana in Mojca Šifrer Bulovec (Loški muzej) (Klekljanje slovenske čipke). Sledil je še ogled kratkega filma o klekljanju v Železnikih iz leta 1946 in prvemu klekljarskemu festivalu, ki je leta 1961 potekal v Ljubljani. Predavateljici Mojca Ferle in Mojca Šifrer Bulovec. Foto: A. Jerin, 2017.

Dogodka so se udeležili domačini, klekljarice, ki so evidentirane v Registru nesnovne dediščine, predstavniki občine Železniki, Javnega zavoda Ratitovec in številni drugi.

V kulturnem domu Železniki smo si ob koncu dogodka lahko ogledali več razstav klekljanih in slikarskih izdelkov, ki jih razstavljajo Čipkarska šola Železniki, Meta Markelj, Turistično društvo Železniki, Društvo Baška dediščina, Mitja Jančar, Tatjana Splichal in Irena Čufar.

Nastop Folklorne skupine Selca. Foto: B. Jerin, 2017.

Razstava v Kulturnem domu Železniki. Foto: B. Jerin, 2017. Razstavljeni klekljarski izdelki. Foto: B. Jerin, 2017.

55. ČIPKARSKI DNEVI - KATALOG