Domov » V SEM potekala javna obravnava predloga Odloka o razglasitvi klekljanja čipk za živo mojstrovino državnega pomena

Foto: Jure Rus, 2016. V četrtek, 28. 1. 2016, s pričetkom ob 16. uri, je v razstavni hiši Slovenskega etnografskega muzeja potekala javna obravnava predloga Odloka o razglasitvi klekljanja čipk za živo mojstrovino državnega pomena, ki se je je udeležilo veliko nosilcev.

Za uvodnim pozdravom direktorice Slovenskega etnografskega muzeja, mag. Tanje Roženberger, je Afrodita Hebar Kljun, članica upravnega odbora Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA za Slovenijo ter predsednica organizacijskega odbora 17. svetovnega čipkarskega kongresa, ki bo v letošnjem letu potekal v Sloveniji, spregovorila o pripravah na svetovni čipkarski kongres. Mag. Mirjam Gnezda Bogataj je predstavila klekljanje idrijske čipke, Mojca Ferle iz Mestnega muzeja Ljubljana in Mojca Šifrer Bulovec iz Loškega muzeja Škofja Loka pa sta predstavili klekljanje slovenske čipke.

Sledila je predstavitev predloga Odloka o razglasitvi klekljanja čipk za živo mojstrovino državnega pomena. Razloge razglašanja živih mojstrovin in sam predlog Odloka je po posameznih členih predstavila dr. Nena Židov, predstavnica Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine.