Domov » V Registru evidentiranih 5 novih nosilcev

V Registru evidentiranih 5 novih nosilcev

Foto: Nena Židov, 2015. V Register žive dediščine je bilo 15. 5. 2015 evidentiranih 5 novih nosilcev. K enoti Obhodi kurentov so bili dodani naslednji nosilci: Društvo Koranti Destrnik, Etnografsko društvo Korantov duh Ptuj, Kulturno folklorno društvo Podlehnik, Kulturno, turistično in etnografsko društvo korantov demoni in Kulturo umetniško društvo Baron - sekcija koranti.

Obhodi kurentov so pustna šega in prireditev na Ptujskem in Dravskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah. Kurent je najbolj množičen tradicionalen pustni lik, ki po ljudskem verovanju preganja zimo in vabi v deželo pomlad.

Foto: Miro Kokol, 2014. Etnografsko društvo Korantov duh Ptuj. Foto: Milan Osterc, 2012. Kulturno folklorno društvo Podlehnik. Foto: Ana Arnuš, 2009. Kulturno, turistično in etnografsko društvo korantov demoni. Foto: Borut Drevenšek, 2013. Kulturno umetniško društvo Baron- sekcija koranti. Foto: Janez Golc, 2007.

V Register žive dediščine je trenutno vpisanih 41 enot in 106 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.