Domov » V Registru evidentiran nov nosilec

V Registru evidentiran nov nosilec

Ministrstvo za kulturo je 20. oktobra 2016 na predlog Koordinatorja varstva nesnovne dediščine ob enoti Klekljanje idrijske čipke v Registru nesnovne kulturne dediščine evidentiralo novega nosilca - Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno.

Foto: M. Magajne, 2011. Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno združuje več kot trideset klekljaric iz Občine Cerkno, nekaj pa jih prihaja tudi iz drugih slovenskih občin. Članice se med septembrom in junijem dvakrat mesečno dobivajo v učilnici Osnovne šole Cerkno in klekljajo pod vodstvom mentorice Stane Frelih, učiteljice klekljanja iz Čipkarske šole Idrija.

Društvo je bilo ustanovljeno z namenom druženja in izmenjave informacij, predvsem pa zaradi pridobivanja dodatnega znanja klekljanja. Članice aktivno sodelujejo pri raziskovanju zgodovinskih virov o klekljanju idrijske čipke, iščejo stare papirce in vsako leto organizirajo razstavo svojih del. Društvo stalno sodeluje z Mestnim muzejem Idrija in Čipkarsko šolo Idrija. Znanje klekljanja članice predstavljajo na različnih prireditvah in sejmih ter sodelujejo na tekmovanjih v klekljanju, ki potekajo v okviru Festivala idrijske čipke, Čipkarskih dnevov v Železnikih in Klekljarskih dnevov v Žireh.

V Register je trenutno vpisanih 56 enot in evidentiranih 157 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.