Domov » V Registru evidentiran nov nosilec

V Registru evidentiran nov nosilec

Obhodi kurentov so pustna šega in prireditev na Ptujskem in Dravskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah. Kurent je najbolj množičen tradicionalen pustni lik, ki po ljudskem verovanju preganja zimo in vabi v deželo pomlad.

Foto: Karl Šauperl, 2012. Etnografsko kulturno društvo Veseli korant s Ptuja je bilo ustanovljeno leta 1997. Danes ima več kot 20 aktivnih članov. Člani društva v pustnem času opravljajo obhode v lokalnem okolju in se udeležujejo srečanj v okviru različnih etnografskih festivalov ter karnevalov doma in v tujini.

V Register žive kulturne dediščine je trenutno vpisanih 46 enot in 128 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.