Domov » V Register žive kulturne dediščine vpisana nova enota nesnovne kulturne dediščine

V Register žive kulturne dediščine vpisana nova enota nesnovne kulturne dediščine

V Register žive kulturne dediščine je bila 21. 10. 2014 vpisana nova enota nesnovne kulturne dediščine z imenom Priprava bovških krafov.

Bovški krafi so krapci z nadevom iz suhih hrušk tepk. So najbolj prepoznavna sladica na območju Bovškega. To tradicionalno jed pripravljajo po domovih ob prazničnih priložnostih in je sestavni del jedilnikov lokalnih gostišč in kulturnih prireditev.

Pri enoti Priprava bovških krafov je bil evidentiran en nosilec - društvo Od ovce do izdelka, ki ohranja tradicijo in razvija tradicionalne izdelke na Bovškem ter jih promovira na javnih prireditvah in drugih predstavitvah. Članice društva pripravljajo kulinarične dogodke in kuharske delavnice, na katerih širši javnosti prikazujejo pripravo bovških krafov in drugih značilnih jedi za območje Bovškega. Znanje priprave bovških krafov z delavnicami prenašajo na mlajše rodove ter s tem skrbijo, da se dediščina ohranja, nadgrajuje in povezuje s sodobnostjo. Društvo ima tudi svoj rokodelski atelje, v katerem članice in člani razstavljajo svoje izdelke.

Trenutno je v Register žive kulturne dediščine vpisanih 37 enot in 76 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.