Domov » V Register evidentiran nov nosilec

V Register evidentiran nov nosilec

Enoti Izdelovanje papirnatih rož, ki je bila v Register žive kulturne dediščine vpisana v aprilu 2012, je bila dodana nova nosilka nesnovne kulturne dediščine Darinka Meznarič.

Foto: Anja Jerin, 2014. Z izdelovanjem papirnatih rož se nosilka te nesnovne kulturne dediščine ukvarja že več kot 10 let. Danes izdeluje različne vrste papirnatih rož (vrtnice, marjetice, narcise, krokuse ipd.), ki jih aranžira v košare in povezuje v šopke. V predpustnem času izdeluje papirnate rože, ki so v uporabi za krašenje kurentove kape. Izdeluje tudi papirnate rože za krašenje poročnega kruha (bosmana) in šopke rož, ki jih podari bližnjim ob njihovih osebnih praznikih. Vključena je v Društvo podeželskih žena občine Markovci, kjer občasno sodeluje na delavnicah izdelovanja papirnatih rož. Svoje izdelke predstavlja na različnih prireditvah in razstavah.

Trenutno je v Register vpisanih 37 enot in 79 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.