Domov » Udeležba predstavnice Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine na 10. letnem srečanju strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope, pod okriljem Unesca, Brač, 14. – 15. junij 2016

14. in 15. junija 2016 je na otoku Braču potekalo 10. letno srečanje strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope, ki ga organizira Unesco. Kot predstavnica Slovenije in Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine se je srečanja udeležila mag. Adela Pukl, ki je predstavila prispevek o aktivnostih, težavah, izzivih in dosežkih v preteklem letu na področju nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji.

Predstavitve udeležencev srečanja. Foto: Adela Pukl, 2016. Svoja razmišljanja so predstavili tudi ostalih strokovnjaki s področja nesnovne kulturne dediščine JV Evrope (Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Ciper, Grčija, Italija, Moldavija, Romunija, Srbija, Makedonija in Turčija), kot tudi iz držav, ki niso članice, a so bile na srečanje povabljene kot opazovalke: Avstrija, Madžarska in Združeni Arabski Emirati. Po vsaki predstavitvi je sledila krajša diskusija. Letošnja izpostavljena tema pa je bila Sinergija in povezave med Unescovima konvencijama o svetovni dediščini in nesnovni kulturni dediščini.

Sledil je tudi ogled dobrih praks na terenu, kjer so si udeleženci v manjšem mestu  Pučišća ogledali klesarsko šolo ter osnovno šolo, kjer osnovnošolce skozi dediščino učijo skoraj vse predmete kurikuluma. Na dan sv. Vida so se udeleženci povzpeli na Vidovo goro, najvišji vrh jadranskega otočja. V vasi Škrip so si ogledali Muzej otoka Brača in muzej oljarstva.

PROGRAM SREČANJA

Udeleženci na ogledu dobre prakse v mestu Pučišća. Foto: Adela Pukl, 2016. Ogled klesarske šole Pučišća. Foto: Adela Pukl, 2016. Klesarska šola Pučišća. Foto: Adela Pukl, 2016.