Domov » Udeležba predstavnice Koordinatorja na 6. Generalni skupščini Regionalnega centra iz Sofije, 16. maj 2017, Sofija, Bolgarija

Bojana Rogelj Škafar se je kot predstavnica Republike Slovenije 16. 5. 2017 udeležila 6. Generalne skupščine Regionalnega centra za varovanje nesnovne kulturne dediščine v JV Evropi pod okriljem Unesca v Sofiji, Bolgarija. Skupščine so se poleg predstavnikov bolgarskih ustanovnih institucij (Nacionalna komisija za UNESCO Bolgarije, Bolgarska akademija znanosti, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za kulturo) udeležili še predstavnik bolgarske nevladne organizacije (Zveza ljudskih čitalnic), predstavnica UNESCO pisarne iz Benetk in predstavniki 15 držav članic (letos je nova članica postala Ukrajina).

V celodnevnem programu so na Generalni skupščini obravnavali vsebinsko in finančno poročilo Centra za leto 2016 in program s finančnim načrtom za leto 2017. Obravnavali so tudi preliminarni program za leto 2018, da bi članice posamezne postavke lahko planirale v svojih programih za leto 2018.

Skupna ugotovitev članic je, da od Centra pričakujemo večji posluh za naše pobude in da si želimo, da bi nas Center vključeval v skupne projekte.

Spomladi je bila s strani Unesca izvedena evalvacija Centra, ki bo podlaga za njegovo nadaljnje 6 letno delo. Rezultati evalvacije bodo znani jeseni.

Udeleženci skupščine. Foto: B. Rogelj Škafar, 2017

SEM kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine je v okviru sodelovanja s Centrom predlagal, da v letu 2017 v Sloveniji organizira dva dogodka: delavnico za boljše poznavanje dela na področju nesnovne kulturne dediščine za strokovnjake in nosilce dediščine (konec septembra) in mednarodno konferenco Vizualizacija nesnovne kulturne dediščine. Oboje je vključeno v program Centra.

Po končani skupščini so si udeleženci v centru mesta na lokaciji »Sofia Largo downtown«  (arheološki muzej na prostem) ogledali panojsko razstavo s predstavitvami dela in po dveh enot nesnovne kulturne dediščine držav JV Evrope. Slovenija se predstavlja s Škofjeloškim pasijonom in Obhodi kurentov.

Panojska razstava. Foto: B. Rogelj Škafar, 2017 Panojska razstava. Foto: B. Rogelj Škafar, 2017