Domov » TEREN: Velika noč 2018

TEREN: Velika noč 2018

Predstavniki Koordinatorja smo se v velikonočnem času odpravili na več terenov, kjer smo v različnih krajih dokumentirali šege letnega kroga.

Anja Jerin je 25. marca 2018 dokumentirala blagoslov cvetnonedeljskih butaric in zelenja, ki je potekalo pred frančiškanskim samostanom v Kamniku.

Blagoslov cvetnonedeljskih butaric v Kamniku. Foto: A. Jerin, 2018 Blagoslov cvetnonedeljskih butaric v Kamniku. Foto: A. Jerin, 2018 Odhod k sveti maši. Foto: A. Jerin, 2018

Predstavnik Koordinatorja Miha Špiček se je v nedeljo 1. aprila 2018  udeležil dveh dogodkov. Na Koroški Beli je dokumentiral pripravo in jutranje streljanje z možnarji ter velikonočno procesijo.

Priprava možnarja. Foto: M. Špiček, 2018Streljanje z možnarji. Foto: M. Špiček, 2018 Velikonočna procesija na Koroški Beli. Foto: M. Špiček, 2018

V Kamni Gorici je Miha Špiček fotografiral pritrkavanje in celotno dogajanje v cerkvenem zvoniku med mašo. Pritrkavanje in streljanje z možnarji sta sestavna dela verskega obreda. Iz cerkve pošljejo signal v zvonik, tam pa signalist pomaha z belo zastavo in na nasproti ležečem hribu ustrelijo z možnarjem. Pri tem je zelo pomembno, da sta ekipi pritrkovalcev in možnaristov medsebojno dobro usklajeni.

Pritrkavanje v Kamni Gorici. Foto: M. Špiček, 2018 Pošiljanje signala možnaristom. Foto: M. Špiček, 2018 Streljanje z možnarji v Kamni Gorici. Foto: M. Špiček, 2018

Anja Jerin je na velikonočni ponedeljek dokumentirala velikonočne igre s pirhi, ki so potekale na Kokrici pri Kranju v organizaciji Krajevne skupnosti Kokrica in Turističnega društva Kokrica.

Igre s pirhi na Kokrici pri Kranju. Foto: A. Jerin, 2018Igre s pirhi na Kokrici pri Kranju. Foto: A. Jerin, 2018Igre s pirhi na Kokrici pri Kranju. Foto: A. Jerin, 2018