Domov » TEREN: Gregorjevo 2017

TEREN: Gregorjevo 2017

Gregorček. Foto: A. Jerin, 2017. V letu 2016 je Koordinator v sodelovanju s pobudniki vpisa praznovanja gregorjevega pripravil predlog za vpis enote Spuščanje gregorčkov v Register nesnovne kulturne dediščine.

Na predvečer godu sv. Gregorja (12. 3.) otroci po vodi spustijo gregorčke – hiške in druge predmete z dodanimi gorečimi svečami. S tem zaznamujejo prihod pomladi in se spomnijo tradicije obrtnikov, ki so na ta dan nehali delati ob luči.

V letošnjem letu sva se predstavnici Koordinatorja udeležili praznovanja gregorjevega v Kamniški Bistrici in v Tacnu.

Ob izviru Kamniške Bistrice je Turistično društvo Kamniška Bistrica letos drugič organiziralo delavnico izdelovanja gregorčkov in njihov spust po Kamniški Bistrici. Delavnica je potekala v planinskem domu v Kamniški Bistrici, od koder so se otroci v spremstvu staršev odpravili do izvira Kamniške Bistrice in tam spustili gregorčke.

Gregorčki. Foto: A. Jerin, 2017. Spuščanje gregorčkov v Kamniški Bistrici. Foto: A. Jerin, 2017.

Spuščanje gregorčkov v Kamniški Bistrici. Foto: A. Jerin, 2017.

V Tacnu otroci spuščajo gregorčke v sklopu dogodka Pozdrav pomladi, ki je potekal 12. marca potekal že dvaindvajsetič. Organizatorja dogodka sta Turistično društvo Šmarna gora - Tacen in Turizem Ljubljana. Pred spustitvijo gregorčkov po Savi, je komisija ocenila in nagradila najlepše gregorčke, nato pa so jih  gasilci v imenu otrok spustili po Savi.

Razstavljeni gregorčki. Foto: N. Židov, 2017. Med podelitvijo nagrad. Foto: N. Židov, 2017. Spuščanje gregorčkov. Foto: N. Židov, 2017.

Spuščanje gregorčkov. Foto: N. Židov, 2017.