Domov » Strokovna ekskurzija na Madžarsko

Strokovna ekskurzija na Madžarsko

Delovna skupina nacionalnega koordinatorja varstva žive kulturne dediščine, Slovenskega etnografskega muzeja, se je 26. in 27. 11. 2013 udeležila strokovne ekskurzije na Madžarsko, kjer v okviru Madžarskega muzeja na prostem (http://www.sznm.hu/index.php), deluje madžarski center za nesnovno kulturno dediščino (http://szellemiorokseg.hu/eng/). V Muzeju na prostem, pri mestecu Szentendre v severnem predmestju Budimpešte, sta nas sprejela dr. Zsolt Sári in Veronika Filkó, ki sta nam predstavila raznovrstne dejavnosti muzeja ter delovanje centra za nesnovno kulturno dediščino, ki ima na Madžarskem vlogo nacionalnega koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine. Ogledali smo si konservatorsko-restavratorski oddelek, študijske zbirke, depojske prostore, arhive in knjižnico.

Naslednji dan smo se v jutranjih urah popeljali po Muzeju na prostem ter si ogledali nekaj objektov, ki z avtentičnimi ambientalnimi postavitvami prikazujejo madžarsko bivalno kulturo in arhitekturo. Po ogledu smo odpotovali v mesto Mohács na jugu Madžarske (http://www.mohacs.hu/en/), kjer smo spoznali skupnost nosilcev običaja Busójárás (hr. Pohod Bušara), pustnega karnevala hrvaške etnične skupnosti iz Mohača, ki je bil leta 2009 vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Nosilci so nam običaj predstavili v Kanizsai Dorottya muzeju ter v Busó courtyard, novem muzejskem kompleksu, kjer lahko obiskovalci vsak dan v letu podoživijo atmosfero Busójárás. Strokovno ekskurzijo smo zaključili z ogledom slikovite delavnice rezbarja tradicionalnih pustnih mask.

Delovna ekipa Koordinatorja se za prijazni sprejem in zanimiv program zahvaljuje madžarskim kolegom.

Foto: Tjaša Zidarič Foto: Adela Pukl Foto: Adela Pukl Foto: Adela Pukl Foto: Tjaša Zidarič Foto: Adela Pukl Foto: Tjaša Zidarič Foto: Tjaša Zidarič Foto: Adela Pukl Foto: Adela Pukl Foto: Tadej Kavčič Foto: Adela Pukl Foto: Adela Pukl Foto: Adela Pukl Foto: Adela Pukl Foto: Adela Pukl Foto: Tjaša Zidarič Foto: Tjaša Zidarič Foto: Tjaša Zidarič