Domov » Srečanje kulturne dediščine Slovenije 2017, Ptuj, 20. maj 2017

Srečanje kulturne dediščine Slovenije 2017, Ptuj, 20. maj 2017

V soboto 20. 5. 2017 je v Miheličevi galeriji na Ptuju potekalo že 6. Srečanje kulturne dediščine Slovenije 2017, katerega soorganizator je bil tudi Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine. Letošnje srečanje je potekalo pod naslovom Prehrana v Registru nesnovne kulturne dediščine in njeno certificiranje.

Srečanje kulturne dediščine Slovenije 2017. Foto: A. Pukl, 2017

Po uvodnih pozdravih direktorja PM Ptuj Ormož, dr. Aleksandra Lorenčiča in župana MO Ptuj, Mirana Senčarja, je dr. Lucijan Cencič z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS predstavil zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Sledila je predstavitev dr. Nene Židov, ki je govorila o certificiranju kulinarike in Unescovi Konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine, na koncu pa je predavanja zaokrožila dr. Maja Godina Golija (ISN ZRC SAZU) o izkušnjah z raziskavami prehrane na terenu. Srečanje je moderirala mag. Adela Pukl.

Miran Senčar (MO Ptuj), Aleksander Lorenčič (PMPO) in Adela Pukl (SEM). Foto: N. Židov, 2017Lucijan Cencič (MKGP). Foto: A. Pukl, 2017Nena Židov (SEM). Foto: A. Pukl, 2017 Maja Godina Golija (ISN ZRC SAZU). Foto: A. Pukl, 2017

Sledila je predstavitev nosilk dediščine povezane s prehrano in obisk prireditve Dobrote slovenskih kmetij 2017.

Predstavnice nosilk izdelave poprtnika. Foto: A. Pukl, 2017Veronika Hlebec - nosilka peke prleških gibanic. Foto: N. Židov, 2017

Organizatorji:
Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož
Slovenski etnografski muzej, Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine, Ljubljana
ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje, Ljubljana

Srečanje sta omogočila Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Urad za UNESCO, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.

VABILO

PROGRAM SREČANJA

Program:
10.00 – pozdrav udeležencem
10.15 – 11.30 predavanja
Lucijan Cencič in Vlasta Grašek: Zaščita kmetijskih pridelkov in živil; Direktorat za kmetijstvo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS
Nena Židov: Certificiranje kulinarike in Unescova Konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine; Slovenski etnografski muzej, Ljubljana
Maja Godina Golija: O izkušnjah in spoznanjih pri raziskavah prehrane za potrebe nacionalnega Registra nesnovne kulturne dediščine; ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje, Ljubljana
11.30 – 12.00 odmor
12.00 – 14.00 predstavitev in pogovor
Predstavitev enot, vpisanih v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine – priprava prleške gibanice v Kogu in poprtnikov (božičnih kruhov) v Velikih Laščah, Dobrepolju, Sodražici, Loškem potoku, Cerknici, Svibnem in Radečah. Sledi izmenjava izkušenj in pogovor z občinstvom.