Domov » Srečanje klekljaric Kalunca v svet, Veliki Dol, 21. 1. 2017

Srečanje klekljaric Kalunca v svet, Veliki Dol, 21. 1. 2017

V soboto 21. januarja 2017 je v Velikem Dolu na Krasu v nekdanji osnovni šoli potekalo srečanje klekljaric Kalunca v svet. Srečanje je organiziralo Kulturno društvo Kalunca.

V popoldanskem delu srečanja je v dvorani nekdanje osnovne šole potekala delavnica klekljanja z žico. V tem času je bila na ogled tudi razstava klekljarskih izdelkov Klekljarske skupine Bucike iz Sevnice.

V večernem času so bila na programu predavanja v sklopu seminarja o zgodovini klekljanja. O zgodovini in razvoju Državnega čipkarskega tečaja v Velikem Dolu je spregovorila Rosita D'Ercoli, vloge klekljane čipke v sodobnem času pa je predstavila Afrodita Hebar Kljun.

Seminar je povezovala Franja Živec. Foto: A. Jerin, 2017. Klekljarski izdelki Klekljarske skupine Bucike iz Sevnice. Foto: N. Židov, 2017. Obiskovalci seminarja. Foto: A. Jerin, 2017.

Seminarja sta se udeležili tudi predstavnici Koordinatorja varstva nesnovne dediščine, mag. Anja Jerin in dr. Nena Židov, ki sta predstavili sistem varovanja nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji od sprejetja Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine do današnjega stanja Registra nesnovne dediščine in pripravo nominacije Klekljanje čipk v Sloveniji za vpis na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Afrodita Hebar Kljun med predavanjem o sodobni vlogi čipk. Foto: N. Židov, 2017. Anja Jerin med predstavitvijo sistema varovanja nesnovne dediščine v Sloveniji. Foto: N. Židov, 2017. Nena Židov med predstavitvijo varovanja nesnovne dediščine na mednarodni ravni. Foto: A. Jerin, 2017.

PROGRAM SREČANJA