Domov » Ribniški semenj, Ribnica, 6. 9. 2015

Ribniški semenj, Ribnica, 6. 9. 2015

Datum dogodka: 
06/09/2015

Foto: Nena Židov, 2014. Ta vikend bo v Ribnici v organizaciji Turističnega društva Ribnica, potekal že 40. Ribniški semenj.  Celotno dogajanje v okviru Ribniških dnevov 2015 je predstavljeno v spletni zgibanki.

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob 'žegnanjih'. Trženje je vzpodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevali. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t.i. »kavmav« (Kaufmauer). To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imamo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva.

Gre za tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja leta beležimo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.

Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, letos praznuje 110 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije.

Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, Turistično društvo Ribnica pa zadnja leta s pomočjo Občine Ribnica, JSKD OI Ribnica, ustanove Imago Sloveniae in Rokodelskega centra Ribnica, poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, saj so Grajski večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu, uvod v Ribniške dneve, katerih vrhunec je semenj. 

Program dogodkov:

- sreda, 2. september: odprtje obnovljene dvorane Knjižnice Miklova hiša Ribnica, s koncertom Žige Bižala, ob 19. uri,

- petek, 4. september: 11. Urbanova noč, na parkirišču pred Inlesom.  Nastopajo: Mambo kings, Rok'n'Band, Loco Rocco,

- sobota, 5. september: celodnevni veteranski rokometni turnir v Športnem centru Ribnica,

- nedelja, 6. september: 40. Ribniški semenj.

Izpostavljamo:

- suhorobarske igre,

- tekmovanje za naziv kraljice suhe robe.

Vabljeni ta vikend v Ribnico in še posebej v nedeljo na semanji dan, kjer se bomo skupaj poveselili in zabavali ob bogatem kulturnem programu, v katerem sodelujejo ustvarjalci kulture in ostalega javnega življenja iz vse Slovenije.

Turistično društvo Ribnica