Domov » Razstava Čipka - Ta lepi okras, Gorenja vas, 20. 11. 2015

Razstava Čipka - Ta lepi okras, Gorenja vas, 20. 11. 2015

Klekljarsko društvo Deteljica Gorenja vas Vas vabi na otvoritev in ogled razstave z naslovom Čipka - Ta lepi okras, ki bo v petek, 20. 11. 2015, ob 16. uri v Sokolskem domu v Gorenji vasi.

Razstava bo na ogled še v soboto, 21. 11. 2015 med 10.00 in 20.00 uro, in nedeljo, 22. 11. 2015, med 10.00 in 18.00 uro.

Klekljarsko društvo Deteljica Gorenja vas, ki je eden od evidentiranih nosilcev enote Klekljanje slovenske čipke (vpisana v Register žive dediščine februarja 2015), je bilo ustanovljeno leta 2004. Nadaljuje tradicijo izdelovanja klekljane čipke v osrednjem delu Poljanske doline, kjer je od leta 1909 do 1963 delovala tudi Čipkarska šola Trata - Gorenja vas. Člani društva so tako odrasli kot mladina iz Gorenje vasi in okoliških krajev ter Škofje Loke.

Društvo organizira začetne in nadaljevalne tečaje klekljanja čipk in prodajo izdelkov na krajevni tržnici. Članice društva že več kot 30 let vodijo klekljarski krožek na Osnovni šoli Ivana Tavčarja, ki ga vsako leto obiskuje več kot 40 učencev. Društvo organizira klekljarske delavnice, člani s svojimi čipkami sodelujejo na razstavah in natečajih. Enkrat letno pripravijo pregledno razstavo svojih izdelkov in izdelkov učencev klekljarskega krožka. Društvo je soustanovitelj blagovne znamke Čipka dežele Kranjske.