Domov » Razglašeni novi živi mojstrovini državnega pomena

Razglašeni novi živi mojstrovini državnega pomena

Vlada Republike Slovenije je dne, 3. 4. 2014, na svoji 53. redni seji, na predlog Ministrstva za kulturo, sprejela sklep o razglasitvi Drežniškega in Ravenskega pusta za živo mojstrovino državnega pomena. Prav tako je sprejela sklep o razglasitvi Cerkljanske laufarije za živo mojstrovino državnega pomena. Odloka bosta začela veljati naslednji dan od objave v Uradnem listu Republike Slovenije.

Foto: Miha Špiček, 2009. Drežniški in Ravenski pust sta šegi in prireditvi v Drežnici ter Drežniških Ravnah, na Jezercih in v Magozdu. Značilni liki so ta grdi, ki lovijo in s pepelom oprašujejo mladež, ter ta lepi, ki obiskujejo domove, kjer dobijo darove in zaplešejo.

Enota Drežniški in Ravenski pust je bila v Register žive kulturne dediščine vpisana 26. 4. 2012.

Foto: Miha Špiček, 2009. Laufarija je pustna prireditev v Cerknem, na kateri sodelujejo liki laufarjev z značilnimi lesenimi naličji. Obsega koledovanje, nedeljski sprevod po ulicah in branje obtožnice pustu ter iskanje lesenega kladiva in usmrtitev pusta v torek.

Enota Cerkljanska laufarija je bila v Register žive kulturne dediščine vpisana 9. 2. 2012.

Več informacij najdete na spletni strani Ministrstva za kulturo