Domov » Predstavitev projekta nominacije Klekljanje čipk v Sloveniji, Idrija, 24. 2. 2017

Predstavitev projekta nominacije Klekljanje čipk v Sloveniji, Idrija, 24. 2. 2017

V petek 24. 2. 2017 je v prostorih Centra za idrijsko dediščino v Idriji od 17. ure dalje potekala predstavitev projekta nominacije za vpis klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Predstavitev je v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija in Slovenskim etnografskim muzejem kot Koordinatorjem varstva nesnovne kulturne dediščine organiziralo Ministrstvo za kulturo.

Predstavitev projekta nominacije Klekljanje čipk v Sloveniji. Foto: A. Jerin, 2017.

Dr. Nena Židov med predstavitvijo. Foto: A. Jerin, 2017.

Kot predstavnica Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine je na srečanju sodelovala dr. Nena Židov in s predstavitvijo Varovanje nesnovne kulturne dediščine in Unescov Reprezentativni seznam osvetlila mednarodni okvir varovanja nesnovne kulturne dediščine.

Špela Spanžel med predstavitvijo. Foto: A. Jerin, 2017.

Sledila je predstavitev Špele Spanžel, predstavnice Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo, ki je spregovorila o poteku priprave nominacije s predstavitvijo Klekljanje čipk v Sloveniji: nominacija za vpis na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

O pomembnosti vpisa klekljanja čipk na Unescov Reprezentativni seznam je spregovoril tudi župan Občine Idrija Bojan Sever.

Predstavitvama je sledila debata o možnostih in posledicah vpisa klekljanja čipk na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.