Domov » Predstavitev dediščine priprave poprtnikov v Državnem zboru

Predstavitev dediščine priprave poprtnikov v Državnem zboru

Foto: Anja Jerin, 2014. V preddverju velike dvorane Državnega zbora je v sredo, 6. januarja 2016, v organizaciji Zavoda Parnas potekala predstavitev dediščine priprave poprtnikov. To nesnovno kulturno dediščino so predstavile predstavnice osmih skupin gospodinj - nosilk, ki so pod enoto Priprava poprtnikov evidentirane v Registru žive dediščine. Predstavitev poprtnikov so s koledniško in z ljudsko pesmijo spremljali Ljudski pevci iz Boštanja na Dolenjskem.

Po uvodnem pozdravu in nagovoru predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza, ki je v svojem v nagovoru posebej pozdravil članice zavoda Parnas kot tudi Ljudske pevce iz Boštanja, je spregovorila Metka Starič, predstavnica Zavoda Parnas. Predstavila je ta element nesnovne kulturne dediščine, ki je od leta 2013 vpisan v Register žive dediščine, v letu 2015 pa je bila oddana pobuda za razglasitev te nesnovne kulturne dediščine za živo mojstrovino državnega pomena.

Sledile so kratke predstavitve predstavnic gospodinj, ki so kot nosilke evidentirane v Registru žive dediščine.

Priprava poprtnikov izvira iz tradicije kruhov, ki so morali kot glavna obredna jed stati na mizi od božiča do svetih treh kraljev. Sedaj gospodinje pečejo poprtnik v obliki hlebca s testenimi okraski največkrat pred svetimi tremi kralji.