Domov » Predlog odloka o razglasitvi klekljanja čipk za živo mojstrovino državnega pomena

Predlog odloka o razglasitvi klekljanja čipk za živo mojstrovino državnega pomena

Datum dogodka:

Klekljanje je način izdelovanja čipk s prepletanjem vodoravno in navpično tekočih niti, navitih na posebej oblikovane lesene paličke – kleklje. V Sloveniji se je širilo od 17. stoletja naprej iz Idrije in osrednje Slovenije na vsa območja države z zgledi in kasneje v čipkarskih šolah (Idrija od 1876, Žiri od 1906, Železniki od 1907). Danes organizirano klekljajo otroci in mladi v čipkarskih šolah, v okviru izbirnega predmeta in klekljarskih krožkih na osnovnih šolah, odrasli pa v društvih, v okviru Univerz za tretje življenjsko obdobje in v domovih za starejše občane. Številni se s klekljanjem ukvarjajo doma v prostem času. Za Slovenijo je značilna množičnost klekljanja čipk med  vsemi generacijami. Deluje več kot 100 klekljarskih društev, sekcij in skupin. Klekljanje in čipke promovirajo Slovenski klekljarski dnevi v Žireh (od 1952), Festival idrijske čipke v Idriji (od 1953) in Čipkarski dnevi v Železnikih (neprekinjeno od 1963).

Čipke tradicionalno rabijo za krašenje oblačil ter cerkvenega in hišnega tekstila pa tudi za modne dodatke, stensko okrasje ali za umetniško ustvarjanje. Druženje ob klekljanju je pomemben socialni gradnik medgeneracijske povezanosti. Klekljanje ima tudi terapevtsko funkcijo.

Živa mojstrovina se razglasi zato, da se poveča zavedanje o njenem pomenu na lokalni, regionalni in nacionalni ravni, da se povečata njena prepoznavnost in javna dostopnost in da se spodbudi njeno ohranjanje.

Rok za posredovanje pripomb je 25. januar 2016 preko portala e-demokracija oziroma na elektronski naslov: gp.mk(at)gov.si.

Javna obravnava predloga bo v dvorani upravne hiše Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani 28. januarja 2016 ob 16. uri.