Domov » Pletarska delavnica za odrasle, Slovenski etnografski muzej, 20. april 2016

Pletarska delavnica za odrasle, Slovenski etnografski muzej, 20. april 2016

Razstava: Križem svajt so se podalə pa sujo ruobo prodajalə in Ribniško suhorobarstvo

Kontakt: Sonja Kogej Rus

386 (0) 1 300 87 50; sonja.kogej-rus@etno-muzej.si

Cena: 12 € (vključuje material)

Ob razstavi Muzeja Ribnica Križem svajt so se podalə pa sujo ruobo prodajalə Vas Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Rokodelskim centrom Ribnica vabi na Ribniški dan v SEM in na pletarsko delavnico, namenjeno odraslim. Pod vodstvom pletarja Janka Marinča si bodo udeleženci izdelali svojo košaro.

Prijave na delavnico so obvezne:
Sonja Kogej Rus
T: 031/728 955
E: sonja.kogej-rus@etno-muzej.si

Janko Marinč je eden od že evidentiranih nosilcev enote Ribniško suhorobarstvo, ki je bila v Register žive dediščine vpisana 29. 1. 2015.

Janko Marinč je pletar, ki izdeluje košare različnih oblik in velikosti iz leskovih viter. Izdelovanja viter in pletenja se je naučil v pletarski šoli Rokodelskega centra Ribnica. Znanje, ki ga je pridobil, sam še nadgrajuje. Izdeluje košare, peharje, pleteno embalažo za steklenice in druge pletene izdelke.

Leskove palice nabira v gozdu in jih najprej olupi, nato pa s pomočjo kolena ali 'babe' (lesene priprave za cepljenje viter) razcepi na debelejše vitre. Z ostrim nožem jih zgladi in stanjša. Tako obdelane vitre razcepi na še tanjše, nato jih z 'rezirjem' zoži na ustrezno širino. Dna za košare ali peharje izžaga iz desk različnega lesa. V dna izvrta luknje, v katere nabije 'klinčke' in/ali ročaj. Okrog 'klinčkov' nato prepleta vlažno vitro. Pletenje zaključi s srobotom, ki ga vlažnega ukrivi in vrine med dva klinčka.

Oblike izdelkov prilagaja današnjemu trgu. Leta 2012 je za svoje izdelke pridobil certifikat Art & Craft, leta 2014 pa nacionalno poklicno kvalifikacijo pletar/pletarka. Izdelke prodaja na domu, različnih sejemskih in ostalih prireditvah, svoje znanje pa posreduje na delavnicah in v pletarski šoli Rokodelskega centra Ribnica.