Domov » Planšarski praznik in Kamniški Kulinarični Vikend, Velika planina, 7. avgust 2016

Planšarski praznik in Kamniški Kulinarični Vikend, Velika planina, 7. avgust 2016

Predstavnica Koordinatorja varstva nesnovne dediščine se je v nedeljo 7. avgusta 2016 udeležila prireditev, ki so ob Planšarskem prazniku ob praznovanju žegnanjske nedelje med petkom (5. avgust) in nedeljo (7. avgust) potekali na Veliki planini.

Paša na Veliki planini. V ozadju vrh Velike planine - Gradišče (1666m). Foto: Anja Jerin, 2016. Prodaja spominkov v pastirskem naselju na Veliki planini. Foto: Anja Jerin, 2016.

Pogled proti cerkvi Marije Snežne na Veliki planini. Foto: Anja Jerin, 2016.

V času Planšarskega praznika, ko je v petek in nedeljo s pričetkom ob 11. uri v cerkvi Marije Snežne potekala tudi sveta maša, je bila v sklopu prireditve Kamniški Kulinarični Vikend, javnosti predstavljena osrednja kulinarična posebnost - sir trnič, ki ga izdelujejo na Veliki planini.

Pestro dogajanje za obiskovalce pred "parlamentom" v pastirskem naselju Veliki stan na Veliki planini. Foto: Anja Jerin, 2016.

Obiskovalci svete maše pred cerkvijo Marije Snežne na Veliki planini. Foto: Anja Jerin, 2016. Pogled na pastirsko naselje Veliki stan na Veliki planini. V ozadju Planjava v oblakih. Foto: Anja Jerin, 2016. Izdelovanje trničev, posušenih sirov značilne hruškaste oblike, je značilno na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, vtisnjenimi s "pisavami".

V nedeljo je pred Preskarjevo bajto v pastirskem naselju na Veliki planini potekala predstavitev te kamniške jedi, katere znanje izdelave je od 19. februarja 2014 vpisano v Register nesnovne dediščine. Ob tem je potekala tudi delavnica izdelovanja trničev, v čemer so se lahko preizkusili tudi obiskovalci prireditve.

V Preskarjevi bajti v Velikem stanu na Veliki planini je muzej. Foto: Anja Jerin, 2016. Skuta za pripravo trničev in lesene pisave za odtisnjevanje vzorcev. Foto: Anja Jerin, 2016.

Sonja Kropivšek med izdelovanjem trniča pred Preskarjevo bajto. Foto: Anja Jerin, 2016.

Oblikovanje skute v trnič. Foto: Anja Jerin, 2016. Oblikovanje skute v trnič. Foto: Anja Jerin, 2016. Oblikovanje skute v trnič. Foto: Anja Jerin, 2016.

Sonja Kropivšek pri izdelovanju trniča. Foto: Anja Jerin, 2016.

Oblikovanje skute v trnič. Foto: Anja Jerin, 2016.

Sonja Kropivšek pri izdelovanju trniča. Foto: Anja Jerin, 2016. Pisava za trnič. Foto: Anja Jerin, 2016. Pisava za trnič. Foto: Anja Jerin, 2016. Sonja Kropivšek pri predstavitvi velikoplaninskega sira trniča. Foto: Anja Jerin, 2016. Skuta, trnič in pisave. Foto: Anja Jerin, 2016. Obiskovalci predstavitve trniča pred Preskarjevo bajto. Foto: Anja Jerin, 2016.