Domov » Odprtje razstave Čipka, Mestni muzej Ljubljana, 16. junij 2016

Odprtje razstave Čipka, Mestni muzej Ljubljana, 16. junij 2016

Čipka – luknjičast okrasni izdelek iz sukanca, izdelan z iglo, pletilkami, kleklji, kvačko ali čolničkom.  Stoletja ročno nato tudi strojno, nastaja pretežno z ženskimi rokami. Mrežena, šivana, kvačkana, klekljana, pletena, vozlana; iz lanenih, svilenih, bombažnih, kovinskih niti, umetnih materialov.

Sprva domena najvišjih, v 19. stoletju jo sprejmejo tudi nižje družbene plasti. Na eni strani statusni simbol, v komunikaciji izraz prestiža, (moške!) posvetne in cerkvene moči, drugič zopet ženstvena, nežna in prosojna, razkrivajoče privlačna…

Bogata zgodovina in dediščina čipke na naših tleh in svetovni čipkarski kongres OIDFA, ki bo v Ljubljani potekal med 24. in 26. junijem 2016, so ponudili priložnost za občasno razstavo Čipka ter izdajo monografije z istim naslovom. Na razstavi vam ponujamo zgodovinski pregled in bogato izročilo čipke ter sodoben pogled na razvoj in uporabo te unikatne in neponovljive umetelnosti človeških rok in uma v sodobni umetnosti in modnem oblikovanju.

Poleg razstave v ljubljanskem Mestnem muzeju, vabljeni še na razstavo Najstarejša ohranjena čipka na Slovenskem v Narodnem muzeju Slovenije ter na razstavo ČIPKAste vezi v Slovenskem etnografskem muzeju.

Vstopnina (v okviru ogleda razstave Obrazi Ljubljane): 4 € / znižana 2,5 €.