Domov » Odprtje razstave Cerkljanski laufarji v klekljanih podobah, Cerkljanski muzej, 15. junij 2016

Odprtje razstave Cerkljanski laufarji v klekljanih podobah, Cerkljanski muzej, 15. junij 2016

Datum dogodka: 
15/06/2016

Cerkljanski muzej in Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno Vas vabita na odprtje razstave čipk z naslovom CERKLJANSKI LAUFARJI V KLEKLJANIH PODOBAH v sredo, 15. 6. 2016, ob 19. uri v Cerkljanskem muzeju.

Larfe cerkljanskih laufarjev so bile izziv članicam Klekljarskega društva Marjetica Cerkno. Ideja o klekljanju laufarjev je zorela več let. 60-letnica obnovitve Cerkljanske laufarije, ki jo praznujemo letos, pa jih je spodbudila k uresničitvi načrtovanega projekta. Vzorce za čipke je izdelala Maja Svetlik v sodelovanju s Stano Frelih, prva je risarka vzorcev in učiteljica risanja, druga pa učiteljica klekljanja na Čipkarski šoli Idrija. Narisani so bili po fotografijah Bojana Tavčarja. Sam proces nastajanja vzorcev je trajal kar dve leti. Poleg vzorca, ki predstavlja izhodišče za ustvarjanje čipke, je bila izredno pomembna pravilna izbira tehnik in materialov, s katerimi dosežemo končni učinek. Nekatere tehnike klekljanja so bile določene takoj, pri drugih je bilo treba iskati ustrezne rešitve med samo izdelavo čipke, pri tem pa je bila odločilna vloga mentorice, učiteljice klekljanja. Večina klekljaric se je s takim izzivom srečala prvič, zato jim je učiteljica v tem procesu pomagala. Redno so se dobivale, analizirale poskusne čipke, iskale najboljše rešitve, včasih se tudi učile določene tehnike, ki jo je čipka zahtevala. Za srečanja in reševanje zagat in problemov so klekljarice s svojo mentorico porabile 50 ur. Za klekljanje vseh čipk pa okoli 2000 ur.

V manj kot letu dni (september 2015–maj 2016) so spretni prsti 21 klekljaric ustvarili 24 klekljanih podob naglavnih mask cerkljanskih laufarjev, ki jih predstavljamo na tej razstavi. Odprta bo do 31. decembra 2016. Po zaključku bodo vse razstavljene čipke skupaj s papirci bogatile zbirko čipk Mestnega muzeja Idrija.

Istočasno bodo v muzeju odprte še tri razstave, ki bodo na ogled do 25. 9. 2016.

Razstavi čipk članic Klekljarskega društva Marjetica Cerkno:

ČIPKASTI SPREHOD SKOZI CERKLJANSKE DEJAVNOSTI

ZLATE ROKE MILENE KALAN

Razstava Likovne sekcije pri Društvu upokojencev Cerkno:

CERKLJANSKI LAUFARJI V LIKOVNIH PODOBAH

Vljudno vabljeni!