Domov » Odprtje 3. vseslovenske razstave rož iz krep papirja

Odprtje 3. vseslovenske razstave rož iz krep papirja

V soboto 21. 3. 2015, s pričetkom ob 10. uri, je v športni dvorani na Vranskem potekalo odprtje 3. vseslovenske razstave rož iz krep papirja. Razstavo je organiziralo neformalno združenje izdelovalk papirnatih rož RoŽce, pod vodstvom Martine Felicijan.

Odprtje se je začela z uvodno pesmijo otroškega pevskega zbora, kateri je sledil uvodni pozdrav vodje neformalnega združenja RoŽce Martine Felicijan. Po nagovoru župana občine Vransko Franca Sušnika, je nastopila folklorna skupina z Vranskega. Razstavo papirnatih rož je uradno odprla direktorica Slovenskega etnografskega muzeja dr. Bojana Rogelj Škafar. Na koncu je župnik Jože Turinek razstavo tudi blagoslovil.

Izdelovanje papirnatih rož je veščina oblikovanja različnih vrst papirja v dovršeno izdelane predmete, ki posnemajo naravno podobo rož in rastlinja in se uporabljajo ob različnih priložnostih, največkrat povezanih z obredi prehoda in praznovanji.

Na razstavi, ki je bila na ogled v soboto (21. 3. 2015) in nedeljo (22. 3. 2015) se je predstavljalo okoli 100 izdelovalk papirnatih rož, med katerimi so bile tudi nekatere, ki so pod enoto Izdelovanje papirnatih rož evidentirane v Registru žive kulturne dediščine. Trenutno je v Registru evidentiranih 10 nosilcev te nesnovne kulturne dediščine.

Nekaj utrinkov z odprtja si lahko ogledate spodaj.

Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015. Foto: Anja Jerin, 2015.