Domov » Novi vpisi v Register žive kulturne dediščine

Novi vpisi v Register žive kulturne dediščine

Ribniško suhorobarstvo je rokodelska obrtna dejavnost, povezana z ročnim in s strojnim izdelovanjem uporabnih lesenih predmetov. Razširjeno je na območju občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Dobrepolje, Velike Lašče,  Kočevje in Bloke.

K že vpisani enoti Škoromatija je bil dodan nov nosilec - Škoromati Podgrad.

Škoromátija je pustna šega na južnem obrobju Brkinov in Podgrajsko-Matarskem podolju. Na pustno soboto ali nedeljo škoromáti pobirajo darove po hišah, na pepelnično sredo pa pusta pokopljejo ali zažgejo.

Izdelovanje papirnatih rož je veščina oblikovanja različnih vrst papirja v dovršeno izdelane predmete, ki posnemajo naravno podobo rož in rastlinja in se uporabljajo ob različnih priložnostih, največkrat povezanih z obredi prehoda in praznovanji.

Sekcija TeDe Korant klub. Foto: Tadej Kmetec, 2011. Društvo Kurenti Ptuj 1. Foto: Sonja Korošec, 2010. K enoti Obhodi kurentov sta bila dodana dva nova nosilca - KD Draženci, Sekcija TeDe Korant klub in Društvo Kurenti Ptuj 1.

Obhodi kurentov so pustna šega in prireditev na Ptujskem in Dravskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah. Kurent je najbolj množičen tradicionalen pustni lik, ki po ljudskem verovanju preganja zimo in vabi v deželo pomlad.