Domov » Nov vpis v Register - Klekljanje slovenske čipke

Nov vpis v Register - Klekljanje slovenske čipke

Foto: Mojca Ferle, 2015. V Register žive kulturne dediščine je bila 24. 2. 2015 vplisana nova enota nesnovne kulturne dediščine z imenom Klekljanje slovenske čipke. Pri enoti je evidentiranih 6 nosilcev (Čipkarska šola Žiri, Društvo klekljaric Koroške, Klekljarska sekcija pri TD Železniki, Klekljarsko društvo Cvetke Žiri, Klekljarsko društvo Deteljica Gorenja vas, Čipkarska šola Železniki).

Klekljanje je ročno izdelovanje čipk s križanjem, sukanjem in prepletanjem niti, navitih na kleklje. Ime slovenska čipka se je uveljavilo med svetovnima vojnama na ozemlju Slovenije, ki je bilo sestavni del Kraljevine Jugoslavije.

Trenutno je v Register žive kulturne dediščine vpisanih 40 enot in 94 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.