V torek 6. 6. 2017 je bila v Register nesnovne kulturne dediščine vpisana že 58 enota nesnovne kulturne dediščine z imenom Peka velikonočnih oblatov.
Register trenutno šteje 58 elementov in 163 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.
Velikonočni oblati so velike okrogle ali ovalne hostije s krščansko simboliko, ki jih iz nekvašenega testa pečejo pred veliko nočjo v številnih krajih po Sloveniji. Nosijo jih k blagoslovu in jih uživajo kot del velikonočnih jedi.
Ob enoti je bil evidentiran en nosilec - g. Jože Bokal iz Dolskega, ki peče velikonočne oblate v župniji sv. Helene v Dolskem, kjer jih farani dodajo k velikonočnim jedem in nosijo k velikonočnemu blagoslovu.
Oblate pripravi iz moke in vode, za peko uporablja poseben pekač, ki pusti v končnem izdelku odtis Jezusovega monograma. V predvelikonočnem času speče okoli 1400 oblatov.
V župniji sv. Helene v Dolskem je oblate nekoč pekel mežnar in si s tem prislužil kakšen dodaten denar za preživetje. Pozneje je to nalogo prevzela župnikova gospodinja. Ko sta odšla z župnikom v drugo župnijo, jih nekaj časa ni pekel nihče.
V Dolskem danes delajo oblate 'pri Borc' (pri Bokalovih). Jože Bokal opravlja tudi naloge mežnarja. Pobudnica za prevzem peke oblatov je bila njegova žena. Poseben pekač so dobili v župnišču; ko se je pokvaril, so kupili novega v Italiji. Marsikje primanjkuje pekačev za peko, vendar Jože Bokal iz Dolskega, ki rad nauči peke oblatov vsakogar, tudi pekač z veseljem posodi na dom. Pri peki oblatov mu pomagajo družinski člani.