Predstavnica Koordinatorja varstva nesnovne dediščine se je v nedeljo 7. avgusta 2016 udeležila prireditev, ki so ob Planšarskem prazniku ob praznovanju žegnanjske nedelje med petkom (5. avgust) in nedeljo (7. avgust) potekali na Veliki planini.
V času Planšarskega praznika, ko je v petek in nedeljo s pričetkom ob 11. uri v cerkvi Marije Snežne potekala tudi sveta maša, je bila v sklopu prireditve Kamniški Kulinarični Vikend, javnosti predstavljena osrednja kulinarična posebnost - sir trnič, ki ga izdelujejo na Veliki planini.
Izdelovanje trničev, posušenih sirov značilne hruškaste oblike, je značilno na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, vtisnjenimi s "pisavami".
V nedeljo je pred Preskarjevo bajto v pastirskem naselju na Veliki planini potekala predstavitev te kamniške jedi, katere znanje izdelave je od 19. februarja 2014 vpisano v Register nesnovne dediščine. Ob tem je potekala tudi delavnica izdelovanja trničev, v čemer so se lahko preizkusili tudi obiskovalci prireditve.