Domov » Na razstavi Madžarski pirhi iz Prekmurja razstavljeni tudi izdelki dveh v Register nesnovne dediščine vpisanih nosilk nesnovne kulturne dediščine

V Slovenskem etnografskem muzeju je od 20. marca na ogled razstava Madžarski pirhi iz Prekmurja, ki prikazuje več kot dvesto barvanih pirhov, ustvarjenih v različnih tehnikah in okrašenih s tradicionalnimi, arhaičnimi vzorci, ki so značilni za Prekmurje in za druge pokrajine znotraj Panonske nižine. Izdelali so jih člani KD Petőfi Sándor Dobrovnik, kjer deluje 30 izdelovalcev. Nekateri med njimi so si že pridobili naziv ljudski umetnik domače obrti na Madžarskem, dve izdelovalki – Eva Tivadar in Elizabeta Urisk pa sta vpisani v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, kot nosilki ob enoti Izdelovanje prekmurskih remenk. Poleg tega je na razstavi na ogled več deset pirhov iz Madžarske ter prihi, ki so jih izdelali pripadniki madžarske narodne manjšine iz Transilvanije (Romunija) in Ukrajine. Foto: Joža Jamšek, 2018

Razstava Madžarski pirhi iz Prekmurja gostuje v Slovenskem etnografskem muzeju na pobudo in s podporo Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik - Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, Pomurske Madžarske samoupravne skupnosti – Muravidéki Magyar Őnkormányzati Nemzeti Közösség in Bethlen Gábor Alap.

Razstava bo na ogled do 8. aprila 2018.

Odprtje razstave. Foto: Joža Jamšek, 2018