Domov » Mednarodno srečanje ob 10. obletnici Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine

Mednarodno srečanje ob 10. obletnici Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine

Med 26. in 27.9.2013 je v Slovenskem etnografskem muzeju potekalo mednarodno srečanje ob obeležitvi 10. obletnice Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine.

V četrtek, 26.9.2013, s pričetkom ob 17 uri, so obiskovalce dogodka nagovorili podpredsednica Slovenske nacionalne komisije za Unesco, ga. Magdalena Tovornik, v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino, ga. Špela Spanžel, predstavnik prvega Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine (ISN ZRC SAZU), g. Miha Peče in dr. Bojana Rogelj Škafar, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja. Uvodnim nagovorom je sledila pokušina jedi, ki so vpisane v slovenski Register žive kulturne dediščine. Jedi so pripravili nosilci, ki so vpisani v Register. Poskusili smo lahko kranjsko klobaso, sir mohant, prleško gibanico, belokranjsko pogačo, prosto in belokranjsko povitico in poprtnik.

Uvodnemu dogodku je v petek, 27.9.2013, sledilo mednarodno srečanje strokovnjakov s področja nesnovne kulturne dediščine. Srečanja so se udeležili predstavniki iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Nemčije in Slovenije. Glavna tema srečanja so bile prednosti in slabosti vpisov enot v nacionalne registre nesnovne kulturne dediščine ter morebitne serijske nominacije na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013Foto: Anja Jerin, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Anja Jerin, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Tjaša Zidarič, 2013 Foto: Anja Jerin, 2013 Foto: Maja Kostric, 2013 Foto: Anja Jerin, 2013