Domov » Koledar dogodkov » Ravenski pust: Pustna šega v Drežniških Ravnah, Magozdu in Jezercih, 8. februar 2020

Ravenski pust: Pustna šega v Drežniških Ravnah, Magozdu in Jezercih, 8. februar 2020

Datum dogodka: 
08/02/2020

Slovenski etnografski muzej bo obeležil pustni čas s predstavitvijo treh celotnih pustnih oprav Ravenskih pustov - ta lepega, ta lepo, ta grdega - in z naličjem/masko ta grdega iz konca 50-ih let 20. stoletja. Oprave so nova muzejska pridobitev iz leta 2019. Prikaz ravenskih pustnih šeg dopolnjujejo avtorske fotografije Voranca Vogla, znanega fotoreporterja Dela.

Ravenski pust je skupaj z Drežniškim pustom od leta 2012 vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine in je značilna pustna šega v vaseh pod Krnom. Zanjo velja močno tradicijsko izročilo, zaradi katerega fantovska skupnost, ki je nosilec šege, v svoje vrste ne spušča žensk in poročenih moških. Potek pustnega dogajanja je natančno določen kakor tudi pomen in vloga vsakega lika. 

Razstava Ravenski pust: Pustna šega v Drežniških Ravnah, Magozdu in Jezercih bo na ogledu v avli razstavne hiše Slovenskega etnografskega muzeja med 8.  februarjem in 1. marcem 2020.

Obiskovalce vabimo tudi v Kavarno SEM, kjer bo v pustnem času na ogled fotografska razstava Primoža Hienga: Ta norčavi pustni čas. Avtor je v skoraj dvajsetih letih zvesto beležil pustne šege na skoraj vseh koncih Slovenije, kjer so doma maske.

VABILO