Domov » Koledar dogodkov » Ravensk pust na fotografijah Voranca Vogla, Tolminski muzej, 27. februar 2019

Ravensk pust na fotografijah Voranca Vogla, Tolminski muzej, 27. februar 2019

Datum dogodka: 
27/02/2019

Vabljeni na odprtje razstave Ravensk pust na fotografijah Voranca Vogla, ki bo potekalo v Tolminskem muzeju 27. februarja 2019 ob 18. uri.

Razstavo, na kateri bodo poleg fotografij na ogled tudi starejše in današnje pustne oprave Ravenskega pusta, bo odprl župan občine Kobarid, gospod Marko Matajurc.

Ravensk pust, ki ga organizira fantovščina iz vasi Drežniške Ravne, predstavlja staro pogansko ženitev, saj so se ljudje v starih časih poročali prav v pustnem času. Pustni sprevod se deli na Ta lepe in Ta grde in ostaja že stoletja skoraj nespremenjen. Prav to je razlog, da se ohranjena prastara pustna tradicija v vaseh pod Krnom že nekaj let ponaša z laskavim nazivom »Živa mojstrovina državnega pomena«.

Strašljiva naličja in pisane oprave pustnih likov, predvsem pa prvinski čar tega poganskega pustnega obredja je s fotoaparatom poskušal ujeti priznani slovenski fotograf Voranc Vogel. Že kot najstnik se je pridružil Delovi ekipi fotoreporterjev, ki ji je zvest še danes. Fotografsko izobraževanje je začel leta 2002 na pariškem institutu SPEOS in nadaljeval na specializiranih delavnicah pod vodstvom svetovno priznanih fotoreporterjev kot so Ron Haviv, Antonin Kratochwil, Yuri Kozyrev in drugi. Leta 2008 je na Univerzi na Primorskem diplomiral iz kulturnih študij in antropologije z zaključnim delom Resnica manipulacije v fotografiji. Je prejemnik dveh nagrad Slovenia Press Photo, številnih nagrad in priznanj društva novinarjev ter avtor sedmih samostojnih in soavtor mnogih skupinskih razstav doma in po svetu.