Domov » Koledar dogodkov » Ohranjanje znanj kraške suhozidne gradnje. Primer dobre prakse?, Muzejska galerija, Koper, 31. januar 2019

Ohranjanje znanj kraške suhozidne gradnje. Primer dobre prakse?, Muzejska galerija, Koper, 31. januar 2019

Datum dogodka: 
31/01/2019

Ohranjanje znanj kraške suhozidne gradnje. Primer dobre prakse?

četrtek, 31.1.2019 ob 18. uri
Muzejska galerija, Kidričeva 23a, Koper

Predavateljici bosta predstavili interdisciplinarni sistem ohranjanja znanj kraške suhozidne gradnje s kronologijo aktivnosti in dogodkov, v katere sta se vključili v 2009 in jih od 2011 aktivno soustvarjata.

Pokazali bosta, da je za varstvo nesnovne kulturne dediščine potreben konstanten angažma tako nosilcev znanj, čim širše strokovne javnosti kot lokalne skupnosti. Angažma mora ciljati tudi na gospodarsko sfero, v smislu zagotavljanja pogojev za dolgoročno ohranitev segmenta dediščine. Gre za proces, gibanje, skupen napor z namenom, da se zagotovi prenos znanj na mlajše generacije, za kar je vedno bila in še vedno je potrebna celotna družba. V sodobnih okoliščinah namreč ni več izvorne potrebe po njihovem prenašanju.

Spregovorili bosta o namenskih aktivnostih projekta Živa krajina Krasa, predstavili Partnerstvo kraške suhozidne gradnje, orisali kraško tehniko gradnje »na suho« ter uvrstitev »Suhozidne gradnje« na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva kot »The Art of Dry Stone: Knowledge and Techniques«.

Per l'invito in italiano, cliccare qui.