Domov » Kako snemati nesnovno kulturno dediščino, Gorenjski muzej, Kranj, 23. februar 2017

Kako snemati nesnovno kulturno dediščino, Gorenjski muzej, Kranj, 23. februar 2017

Drugega iz niza dogodkov po slovenskih regionalnih muzejih je prijazno gostil Gorenjski muzej Kranj. V četrtek, 23. februarja 2017, je Nadja Valentinčič Furlan, kustodinja za etnografski film v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM), predstavila nesnovno kulturno dediščino (NKD) in pomen filma v sklopu Unescovih prizadevanj za njeno varovanje. Pri tem je v veliki meri izhajala iz spoznanj dvojezične monografije Dokumentiranje in predstavljanje nesnovne kulturne dediščine s filmom. Knjigo je izdal SEM, Koordinator varstva NKD v Sloveniji in ker je naklada že skoraj pošla, objavljamo slovensko in angleško besedilo v pdf formatu.

V drugem delu smo si ogledali 5 filmov o NKD, od tega tri z Gorenjske. Najprej smo se poklonili Škofjeloškemu pasijonu, ki je bil kot prva enota nesnovne kulturne dediščine vpisan v nacionalni Register NKD in novembra 2016 kot prvi slovenski element sprejet na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Potem smo si ogledali še Otepanje v Bohinju, Izdelovanje papirnatih rož, Pripravo poprtnikov in Suhozidno gradnjo

Dogodka se je udeležilo 25 ljudi: nosilci dediščine, kustosi gorenjskih muzejev, raziskovalci dediščine, ljubitelji filma in lokalni snemalec. Najava dogodka vedno zbudi povpraševanje na drugih koncih Slovenije, zato že zdaj napovedujemo, da bomo podobna dogodka pripravili  še v sodelovanju z Goriškim muzejem (predvidoma v začetku aprila) in s Pokrajinskim muzejem Murska Sobota.

Nadja Valentinčič Furlan

Utrinek z dogodka. Foto: J. Justin, 2017.