Domov » Drugi prijateljski turnir v igri pandolo na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem

Drugi prijateljski turnir v igri pandolo na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem

Na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem smo v soboto 23. 8. 2014, v sodelovanju z nosilci nesnovne kulturne dediščine, priredili drugi prijateljski turnir v stari istrski igri pandolo, na katerem se je pomerilo 6 ekip igralcev s Primorske, iz Pule in Ljubljane.

Pandolo, stara istrska igra, v kateri dve ekipi tekmujeta v osvajanju ozemlja, je bila marca 2013 vpisana v Register žive kulturne dediščine. Po izvoru velja za pastirsko igro, predhodnico bejzbola in kriketa, ki so jo pri nas otroci in mladina do šestdesetih let 20. stoletja igrali na dvoriščih, ulicah in trgih istrskih vasi in mest. Od leta 1993, ko so igranje pandola oživili s prvim uradnim turnirjem v Kopru, pa do danes, si igralci aktivno prizadevajo za ohranjanje igre kot dela kulturne in športne dediščine slovenske Istre.