Domov » Dnevi nesnovne kulturne dediščine v SEM uspešno za nami

Dnevi nesnovne kulturne dediščine v SEM uspešno za nami

Med 25. in 27. septembrom 2014 so v Slovenskem etnografskem muzeju potekali prvi Dnevi nesnovne kulturne dediščine v SEM, ki so se pričeli v četrtek, 25. septembra 2014, ob 11.00 s predstavitvijo treh publikacij na temo nesnovne kulturne dediščine. Dr. Nena Židov (SEM) je predstavila publikacijo Promocija nesnovne kulturne dediščine: Ob 10. obletnici Unescove Konvencije, ki je izšla ob obeležitvi 10. obletnice Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine. Sledila je predstavitev knjige Zvončari i njihovi odjeci dr. Lidije Nikočević iz Etnografskega muzeja Istre iz Pazina. Mag. Andreja Rihter pa je predstavila publikacijo Slavic Carnivals, ki jo je izdal Forum slovanskih kultur ob istoimenski razstavi pustne dediščine dvanajstih slovanskih držav.

Na isti dan je potekalo tudi odprtje razstav Tradicionalno izdelovanje papirnatih rož in Nesnovna kulturna dediščina Slovenije skozi fotografije ter mednarodnega posveta Dokumentiranje in predstavljanje nesnovne kulturne dediščine s filmom, na kateri so v petek sodelovali strokovnjaki vizualne antropologije iz Slovenije, Nemčije, Hrvaške, Madžarske in Slovaške.

Prvi Dnevi nesnovne kulturne dediščine v SEM so se zaključili v soboto, 27. septembra 2014, z delavnico izdelovanja papirnatih rož, ki jo je vodila Milena Zelenik, ena od nosilk te dediščine, ki je pod enoto Izdelovanje papirnatih rož, evidentirana v Registru žive kulturne dediščine.