Domov » Delavnica Implementacija Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine na nacionalni ravni

DelavnicaV Slovenskem etnografskem muzeju je od ponedeljka 22. januarja do petka 26. januarja 2018 potekala delavnica z naslovom  Implementacija Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine na nacionalni ravni (Implementing the UNESCO Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage at the National Level).Delavnico sta  v organizaciji Regionalnega centra za varovanje nesnovne kulturne dediščine v Jugovzhodni Evropi, ki deluje pod okriljem Unesca (kot center II. kategorije Unesca)   s sedežem v  Sofiji, Bolgarija,  vodila  strokovnjaka Nikolai Vukov (Bolgarija) in Tamara Nikolić Đerić (Hrvaška). Unescov regionalni center v Sofiji izobražuje in organizira delavnice za strokovnjake s področja nesnovne kulturne dediščine v državah njegovih članicah, med katere sodi tudi Slovenija. V vlogi Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine od leta 2011 nastopa Slovenski etnografski muzej, ki se že leta intenzivno vključuje v aktivnosti tega centra. Delavnice so se udeležili predstavniki Ministrstva za kulturo,  Slovenskega etnografskega muzeja in drugih muzejev, raziskovalci nesnovne kulturne dediščine z ISN in GNI ZRC SAZU, pedagoški delavci Oddelka  za etnologijo in kulturno antropologijo FF, nosilci dediščine in drugi.

Z delavnico obeležujemo 10. obletnico ratifikacije Konvencije s strani Slovenije (vseh držav podpisnic je 175), ki jo je leta 2008 implementirala v nov Zakon o varstvu kulturne dediščine. Že istega leta je začel nastajati Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.