Domov » Dan trniča na Veliki planini, Preskarjeva bajta, 9. 8. 2015

Dan trniča na Veliki planini, Preskarjeva bajta, 9. 8. 2015

Foto: Anja Jerin, 2013. V nedeljo, 9. 8. 2015 je pred Preskarjevo bajto na Veliki planini, kjer je lociran muzej, v sklopu prireditve Dan trniča, potekala predstavitev in delavnica izdelovanja trničev. Postopek pridobivanja skute je predstavila Andreja Bečan, trniče pa sta izdelovali Tatjana Koželj in Helena Kropivšek.

Trniči so vrsta posušenih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicami, t. i. "pisavami". Trniči se uporabljajo v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem. Na Zavodu za turizem Kamnik so jih v okviru projekta Okusi Kamnika uvrstili v ožji izbor lokalnih kulinaričnih posebnosti, organizacija Slow Food jih je predstavila v svetovnem katalogu hrane. Kot posebnost kulturne dediščine pastirstva in alpske kulture v slovenskem prostoru jih je mogoče kupiti kot turistične spominke z Velike planine. (vir: Register žive dediščine)

V Register žive dediščine je bilo izdelovanje trničev in pisav vpisano februarja 2014.

Nekaj utrinkov s predstavitve in delavnice si lahko ogledate spodaj.