Domov » Aktivnosti koordinatorja » V Register vpisana že stota enota nesnovne kulturne dediščine!

V Register vpisana že stota enota nesnovne kulturne dediščine!

logotip

Ministrstvo za kulturo je na predlog Slovenskega etnografskega muzeja kot Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine 14. decembra 2021 v Register nesnovne kulturne dediščine vpisalo tri nove enote: Peka potic, Babištvo in Jasličarstvo.

Peka potic. Foto: T. Jeseničnik, 2013

Potica je zavitek iz razvaljanega kvašenega testa, namazanega s slanim ali sladkim nadevom, okrogle oblike, z luknjo v sredini in pečen v pekaču potičniku. Potice različnih oblik pečejo povsod po Sloveniji, največkrat kot praznično pecivo. Ob enoti Peka potic se zaradi množičnosti nosilci v Registru ne evidentirajo.

 

 

 

Babištvo. Foto: P. Vrčkovnik, 2021

Babištvo obsega posebna znanja in veščine porodne pomoči, namenjene ženski in otroku. Gre za podporo in posege v nosečnosti, med porodom in po njem, pri dojenju in negi dojenčka. Cilj je dober zaključek poroda in kakovosten začetek družinskega življenja. Ob enoti Babištvo je bil v Registru evidentiran en nosilec - Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije, Sekcija medicinskih sester in babic

 

 

Jasličarstvo. Foto: A. Jerin, 2015

Jasličarstvo je dejavnost, povezana z izdelovanjem in postavljanjem jaslic v predbožičnem času. Upodabljanje Jezusovega rojstva v obliki jaslic je pomemben in zelo razširjen del praznovanja božiča. Ob enoti Jasličarstvo se zaradi množičnosti nosilci v Registru ne evidentirajo.

 

 

 

Skupaj je v Register nesnovne kulturne dediščine trenutno vpisanih 100 enot in 269 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.