Domov » Aktivnosti koordinatorja » Tiskovna konferenca ob vpisu Pustnih obhodov ločkih koscev, oračev in svatov v Register

Tiskovna konferenca ob vpisu Pustnih obhodov ločkih koscev, oračev in svatov v Register

V Dobovi ob kipu ločkega kosca je 9. junija 2020 potekala novinarska konferenca ob vpisu pustne šege Pustni obhodi ločkih koscev, oračev in svatov v Register nesnovne kulturne dediščine. Tiskovne konference sta se udeležili predstavnici Koordinatorja Tanja Roženbergar in Adela Pukl.
Z vpisom v Register se je ta pustna šega pridružila 80 do sedaj vpisanim enotam, ki predstavljajo pestro zakladnico različnih enot nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Prav v tem razdelku je bilo v Register do sedaj vpisanih 11 enot iz različnih koncev Slovenije. Predlog za vpis v Register smo v Slovenskem etnografskem muzeju pripravili na podlagi ustrezne dokumentacije iz Posavskega muzeja Brežice in v sodelovanju z nosilci dediščine. Kot dediščino, ki ustreza vsem merilom za vpis v Register, je potrdila strokovna delovna skupina Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine, ki deluje v okviru Slovenskega etnografskega muzeja.

Ob tem dogodku je predstavnik Turističnega društva Dobova, Ivan Kovačič, v zahvalo predal mag. Adeli Pukl pustno masko in obleko ločkega kosca, ki bo postala del zbirk Kustodiata za duhovno kulturo SEM.