Domov » Aktivnosti koordinatorja » Odprtje razstave Ponikovske mačkare

Odprtje razstave Ponikovske mačkare

Ponikovske mačkare. Foto: A. Jerin, 2024

8. februarja 2024 je v Slovenskem etnografskem muzeju potekalo odprtje razstave Ponikovske mačkare avtorice Adele Pukl.

Ponikovske mačkare, tradicionalna pustna skupina iz Ponikev (Dobrepolje), se na pustovanje pripravljajo že nekaj tednov pred prireditvijo. Sestajajo se v gasilskem domu, kjer iz papirja izdelujejo naličja (larfe) in popravljajo drugo pustno opremo (limanje). Dediščino (maske, oprave in šego) ohranjajo člani (neformalne) fantovske skupnosti. Že mesec dni pred pustom začnejo po vasi poditi otroke, na pustno nedeljo raznašajo pustni časopis in pripravljajo poseben program. Na pustni torek, dan glavnega dogajanja, dopoldne uprizorijo poberijo po hišah, popoldne predstavo s šaljivim programom, zvečer ples po hišah in zabavo s sprejemom v fantovsko skupnost. Pustno dogajanje na pepelnico konča sežig pusta.

Skupino Ponikovskih mačkar sestavljajo različni tradicionalni liki (podivci, ta star in ta stara, ta lep par, godec). Med najznačilnejše sodi pet podivcev (petelin, košuta, Huhu, policaj in podivc) z visokimi pokrivali in naličji, s pisanimi oblekami in z ogrinjali. Maske Ponikovskih mačkar ne smejo zapustiti vasi, nadenejo pa si jih lahko le v fantovsko družbo že sprejeti domači fantje.

Posebnost Ponikovskih mačkar je, da je potek pustne šege povsem v rokah neformalne fantovske družbe HU-ZPP. Kratica HU-ZPP je nastala po drugi svetovni vojni, ko naj bi pobožna ženska med pustom fante označila za HUdiče, Zvezo Ponikovskih Pijancev. Obstajajo še druge  podobne različice razlage kratice.

Člani fantovske družbe so (brez izjeme) domačini. Vanjo se lahko na povabilo vključijo pri 16 letih, člani ostanejo do poroke oz. dokler ne dobijo otroka. Vključitev v družbo poteka pod točno določenimi pogoji ter ima v skupnosti simbolno in družbeno vlogo, ki pa ni povezana le s pustnimi aktivnostmi. Fantovska družba je med ključnimi dejavniki javnega življenja v Ponikvah. Organizira piknike, kresovanja, izlete, postavlja mlaje mladoporočencem in obiskuje poroke. Na pustni torek zvečer morajo fantje, da postanejo člani družbe, opraviti krst.

Na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju je predstavljena pustna šega ter pustni liki / maske, med katerimi je 5 tistih, ki jih je Slovenski etnografski muzej leta 2023 odkupil za svojo zbirko s finančno podporo Ministrstva za kulturo.

Ponikovske mačkare so bile vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine 23. 11. 2015.

Razstava bo na ogled do 10. marca 2024.

Ponikovske mačkare. Foto: A. Jerin, 2024

Ponikovske mačkare. Foto: A. Jerin, 2024

Ponikovske mačkare. Foto: A. Jerin, 2024

Ponikovske mačkare. Foto: A. Jerin, 2024

Ponikovske mačkare. Foto: A. Jerin, 2024

Utrinek z odprtja razstave. Foto: A. Jerin, 2024